Robotrådgivere trodser nedlukning af fabrikker med virtual reality
Dansk rådgivningsfirma har fundet en vej ud af coronakrisen ved hjælp af virtual reality. Med virtuelle fabriksbesøg holder firmaet gang i forretningen og undgår opbremsning af industriens planer for automatisering
Coronakrisen har gjort det svært for industrien at handle sammen. Fabrikker er enten blevet lukket ned eller afskærmet for besøg. Det har de uvildige rådgivere i robotter og automatisering, Gain & Co, fundet en løsning på.
Når firmaets rådgivere fremover skal på fabriksbesøg for at rådgive om robotter, foregår det hjemmefra med et par virtual reality-briller på hovedet. Produktionsvirksomhedernes eget personale går rundt på fabrikkerne med et 360-graders kamera og livestreamer video af omgivelserne til rådgiveren.
Administrerende direktør for Gain & Co, Søren Peters.
- Vores arbejde er enormt afhængigt af, at vi kan være til stede hos de produktionsvirksomheder, vi rådgiver, siger administrerende direktør for Gain & Co, Søren Peters, og uddyber:
- Uden tiltag som dette ville vi ikke kunne hjælpe virksomhederne med at realisere deres planer for at automatisere – hvilket der er mere brug for nu end nogensinde.
Svær omstilling at erstatte fysisk tilstedeværelse
Udfordringen ved Coronakrisen er ifølge Søren Peters, at vi er så vant til at omgås fysisk – ikke mindst i industrien. Og det tager tid at omstille driften efter en ny virkelighed uden fysisk tilstedeværelse.
En robotrådgiver har eksempelvis brug for at inspicere de fabriksanlæg, der skal automatiseres. Dette arbejde kræver et stort visuelt overblik over ikke kun anlæg, men også omgivelser.
- Vi oplever tit i vores daglige arbejde, at kunderne overser områder i produktionen med et stort potentiale for robotter. Derfor er det nødvendigt for os at kunne kigge andre steder på fabrikken, end de viser os, og spørge ind på de rette tidspunkter, siger rådgiver og robotingeniør hos Gain & Co Mikkel Viager og tilføjer:
- Dette ville ikke kunne lade sig gøre med en normal videosamtale. Det kræver live-video i 360 grader for at fungere.
Virtual reality-gennembrud skaber nye samarbejdsformer
Når fysiske besøg er udelukket, stiller det nye krav til både teknologi og samarbejde. Selvom virtual reality (VR) har eksisteret længe, har tekniske begrænsninger stadig afholdt teknologien fra at blive mere udbredt.
- Mange løsninger har alt for lang svartid mellem modtager og afsender for at kunne fungere som et effektivt samarbejdsværktøj, siger Mikkel Viager.
Rådgiver og robotingeniør hos Gain & Co Mikkel Viager.
Arbejdet med at løse problemstillingen førte rådgiverne over Atlanten og i kontakt med amerikanske Imeve, som har rødder tilbage til Nokias udviklingsafdeling.
Som nogle af de eneste, havde firmaet opfundet en løsning, der kunne leve op til rådgivernes krav.
- De øgede rejsebegrænsninger har tvunget virksomheder verden over til at finde løsninger på at samarbejde uafhængigt af geografi. Videoplatforme som Zoom og Skype kan erstatte et mødelokale, men hidtil har der ikke været et alternativ til møder, der kræver fysisk tilstedeværelse så som fabriksbesøg, tilsyn eller oplæring på stedet, siger administrerende direktør for Imeve, Devon Coplay.
- Med VR-løsningen AVATOUR er det nu muligt at besøge et sted tusindvis af kilometer væk, som om man var der personligt og ikke igennem en videokonference, tilføjer han.
Virtuelle besøg holder gang i hjulene
Flere virksomheder afventer allerede virtuelle besøg på deres fabrikker i den kommende tid. En af disse er Siemens Gamesa, der håber at kunne automatisere produktionen af vindmøllevinger yderligere på flere af deres fabrikker rundt om i verden.
- Det er vigtigt for os ufortrødent at kunne fortsætte produktionen og vores tiltag for at automatisere den – også under Coronakrisen. Derfor er tiltag som virtuelle fabriksbesøg, der mindsker smitterisikoen og holder gang i hjulene, enormt vigtige lige nu, siger global chef for fabriksudstyr hos Siemens Gamesa, Claus Lindberg Nielsen.
- Vi håber andre virksomheder kan få inspiration af denne måde at arbejde på, så vi alle kan komme så godt som muligt igennem krisen, tilføjer Søren Peters.
-hawin