Video: Jungheinrich øger genbruget med de populære Jungstars
Med en langsigtet miljøstrategi har den tyske truckproducent næsten 10 doblet produktionen af genbrugstruck og nedsat CO2-udledningen. Se videoen om, hvordan en brugt truck bliver renoveret fra a til z på fabrikken i Dresden
Af Lisbeth Petersen
’JUNGSTARS’ hedder de, de renoverede, brugte truck, som hver dag får nyt liv hos transport- og logistikvirksomheden Jungheinrichs kunder i hele verden. Og der kommer stadig flere JUNGSTARS på markedet.
Da den tyske truckproducent for 12 år siden etablerede sin fabrik til oparbejdning af brugt udstyr i byen Klipphausen i Dresden, var det med 30 medarbejdere, som det første års tid renoverede 600 truck.
I dag er der ansat over 230 medarbejdere og antallet af truck, der hvert år gennemgår en totalrenovering, er oppe på næsten 8.000.
- Vi kan genbruge op til 90 procent af bestanddelene i en truck, fra batterier til førerhus, og vi har et mål om i 2020 at runde 10.000 renoverede JUNGSTARS om året, fortæller direktør for Jungheinrich Danmark Martina Möller.
Hun forklarer, at bearbejdningen i Dresden foregår efter et detaljeret fempunkts kvalitetsprogram, som med stjerner angiver den ny renoverede trucks sikkerhed, teknik, udseende, driftssikkerhed og bæredygtighed.
Mærkning letter sammenligning
- Fabrikken køber de brugte truck – enten fra kunderne eller fra Jungheinrichs egne afdelinger - og prissætter dem så efter istandsættelsen ud fra den opnåede kvalitetsstandard. Herefter køber vi de renoverede truck, som vi kan videresælge. Det systematiske program er kundernes sikkerhed for, at den brugte truck, de køber, lever op til alle sikkerhedskrav og regler. Og mærkningen gør det nemt at sammenligne egenskaberne hos henholdsvis en brugt og en ny truck. Ofte kan man slet ikke se, at der er tale om en brugt truck, og kunderne kan spare op til halvdelen af udgiften på en ny truck, siger Martina Möller.
Ud over de økonomiske gevinster er der de miljømæssige, som er Jungheinrichs foretrukne mål med det stigende genbrug. Ved at renovere en brugt frem for at sætte en ny i produktion, reducerer virksomheden både materialeudgifter og energiforbrug betragteligt.
Jungheinrich har analyseret livscyklussen for tusindvis af sine produkter og beregnet, at det samlede CO2-regnskab for en renoveret Jungstar-model er 80 procent lavere, end det er i produktionen af en helt ny truck.
- Reduktionen svarer til 102 millioner kg CO2, og det er lige så meget, som der udledes på 36.900 returflyvninger mellem Hamborg og New York, lyder det fra Jungheinrich, der ser miljøforbedringer som en af virksomhedens tre bærende søjler sammen med økonomisk og social ansvarlighed.
Virksomheden, som har hovedsæde i Hamborg, har da også lagt billet ind på den tyske industris ’Bæredygtighedspris’, som uddeles den 7. september i år. Sidste år vandt netop Jungstar-programmet i Dresden prisen for bæredygtighed, da transport- og logistikvirksomheden DHL uddelte sine ’Supplier Awards’.