Modale løsninger til privattransport

Modale løsninger til privattransport

Flere større europæiske storbyer gennemgår lige nu en transportrevolution med multimodale transportløsninger

Bilen har længe været det foretrukne valg af transport i storbyer, men services som f.eks. GoMore, el-cykler og Googles selvkørende køretøjer vil snart udfordre privatbilen, fastslår ny Urban Insight-rapport fra arkitektur- og ingeniørrådgivningsvirksomheden – Sweco.

Gennem de sidste 70 år har bilen haft en uovertruffen betydning for infrastrukturen i hele Europa, og for hvordan vi designer og indretter vores byer. Bilens dominans er dog i stærk tilbagegang, da der investeres mere og mere i offentlig transport, og fordi flere folk vælger cyklen eller vælger at gå.

Derudover har digitalisering, automatisering og adgangen til nye typer køretøj potentiale til fundamentalt at ændre den måde, vi rejser på og færdes i byerne på.

En helt ny Urban Insight-rapport fra Sweco sætter derfor fokus på en trend, som netop nu spreder sig i flere europæiske byer – såkaldt: combined mobility eller på dansk: multimodale løsninger.

Med multimodale-løsninger kan rejsende nu kombinere transportformer og -services og derved komme nemmere rundt. Udover at give millioner af urbane pendlere en større grad af fleksibilitet er der også flere bæredygtige transportmuligheder at vælge end nogensinde før.

- Nye transportmuligheder bør være tænkt ind helt fra starten i byudviklingen. Det vil give flere borgere adgang til alternative transportmuligheder og gøre dem mindre afhængige af deres biler, siger Swecos trafik- og infrastruktursekspert Sara Polle.

Byer, som fokuserer på multimodale løsninger, har et veludviklet offentligt transportnetværk, men har samtidig bycykler, samkørselsordninger og lignende tilbud til at supplere den offentlige transport. Det næste bliver selvkørende biler, der forventes at spille en nøglerolle i fremtiden.

En ny udvikling inden for combined mobility er desuden såkaldte MaaS-løsninger [Mobility as as Service-løsninger], som forbinder forskellige transporttyper via en app eller lignende. Denne type løsning ses allerede herhjemme og nu også i byer som Wien, Helsinki og Hannover.

-hawin

Læs mere om transport & distribution

27/11 2018