igus uddeler priser for miljøvenlige glidelejer af plast

igus uddeler priser for miljøvenlige glidelejer af plast

Skraldebiler, pakkemaskiner eller flysæder ; polymere glidelejer erstatter i stigende grad metallejer. Og for 11. gang indkalder plastspecialisten nu kandidater til manus-prisen, som hædrer de mest kreative, økonomiske og bæredygtige anvendelser af plastglidelejer i industrielle applikationer

Del artiklen på

igus modtager løbende ansøgninger til manus prisen 2023, som plastspecialisten har gennemført hvert andet år i de sidste 20 år.

I 2021 var der et rekordstort antal deltagere med 582 bidrag fra 41 lande. Vinderne af guld-, sølv-, bronze- og grøn manus priserne modtager en præmiepenge på op til 5.000 euro.

Uanset om det er en skraldebil, en pakkemaskine eller et flysæde: ingeniører bruger i stigende grad glidelejer fremstillet af højtydende plast. Fordelene er indlysende: polymerlejer er lettere end metallejer, forbedrer energieffektiviteten, kræver ingen yderligere smøremidler takket være inkorporerede faste smøremidler og beskytter derfor også miljøet.

-Vi er altid overraskede over de applikationer, hvor vores polymerlejer nu anvendes på tværs af brancher, siger Tobias Vogel, CEO for glidelejer & lineær teknologi hos igus, og fortsætter

-For at fremme denne positive udvikling og belønne innovative ingeniører hædrer vi de mest innovative anvendelser af polymerglidelejer i industrielle applikationer med manus prisen 2023.

Kandidater kan nu tilmelde sig til manus prisen 2023, og igus tager imod bidrag frem til den 10. februar 2023. Alt er muligt, fra serieapplikation til brugerdefinerede enkeltdele. Det eneste krav: Der skal være mindst en færdig prototype.

En jury bestående af eksperter fra videnskaben, industrien og specialiserede medier vil derefter uddele fire priser til en værdi af op til 5.000 euro: manus prisen i guld, sølv og bronze og den grønne manus pris for den mest bæredygtige anvendelse. Vinderne modtager deres priser på Hannover messen 2023.

manus prisen bliver stadig mere populær
igus har været vært for manus prisen i 20 år, og i år er det 11. gang. Over 3.000 ansøgere fra hele verden har deltaget i konkurrencen de seneste år. 10 års jubilæet fandt sted i 2021 og tiltrak det rekordstore antal på 582 bidrag fra 41 lande.

Guld manus blev tildelt Kässbohrer Geländefahrzeug AG. I de fire oscillerende aksler i PowerBully bæltekøretøjet sagde bilproducenten farvel til snavsede og vedligeholdelseskrævende metalglidelejer og valgte i stedet polymer iglidur TX1-type glidelejebøsninger. Til denne applikation havde igus fremstillet og testet polymerbøsningerne i hidtil uhørte dimensioner.

Finbin vandt den grønne manus. Det finske firma udviklede en skraldespand, der bruger solenergi til at komprimere affald. Smudsafvisende og smørefri glidelejer fremstillet af tribologisk optimeret plast iglidur G anvendes i beholderens låg, pedal og transmissionsforbindelse.

Læs her om vilkår, tilmelding og oversigt over tidligere vindere 

-lipe

Læs mere om uddannelse

10/11 2022