NC Nielsen
Igus hjælper med automatiseringen af cateringkøkkenet

Igus hjælper med automatiseringen af cateringkøkkenet

Robotkøkkenet fra det franske firma Cook-e tilbereder friske retter uden menneskelig hjælp og skal afhjælpe restauratørernes mangel på faglært arbejdskraft. Igus' hygiejniske og kompakte tandremsakser gør det muligt for køkkenrobotten at arbejde selv i restauranter med lidt plads

Lange arbejdstider og konstant stress kendetegner jobbet som kok.  

Nu har den franske virksomhed, Cook-e designet en løsning, der aflaster restauranter, når der er mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Opskriften er et robotkøkken, der kan overtage besværlige opgaver.

I løsningen afgiver servicepersonalet eller gæsterne selv bestillingen med en tablet, inputterminal eller app. Derefter starter køkkenet den fuldautomatiske tilberedning af en skræddersyet ret.

I første trin bliver ingredienserne indsamlet efter de opskrifter, der er gemt i softwaren. Doseringsbeholdere bevæger sig langs en hylde med opbevaringsmoduler.

Afhængigt af den valgte menu hentes ris, strimlet kylling, majs og andre hakkede ingredienser med en nøjagtighed på 0,5 gram.

Når alle ingredienserne er hentet, hældes indholdet i et af tre roterende madlavningsmoduler, der hver især ligner en wokpande. De kan rotere, vippe, blande, stege og røre.

Blot 210 sekunder efter bestillingen er retten klar til servering. Cook-e siger, at der kan tilberedes 250 retter i timen, herunder lækre risottoer, chili con carne og osso buco.

Quentin Guilleus, virksomhedens medstifter, mener, at denne type gastronomi har en lys fremtid.

- Automatisering af enkle opgaver reducerer omkostningerne, så restaurantejere kan investere mere i ingredienser og service for at få en bedre restaurantoplevelse med retter af ensartet høj kvalitet. 

Plads i køkkener er guld værd
For at så mange restauranter som muligt kan drage fordel af automatiseringen, har Cook-e designet robotkøkkenet, så det er pladsbesparende.

Lejepriserne er høje, og køkkenerne er tilsvarende små, især i de større byer. Alle komponenter er derfor kompakte, lige fra moduler til opbevaring af ingredienser til mekanik til positionering af doseringsbeholdere.

Ingeniørerne, der udviklede løsninen, overvejede i første omgang at bruge en lineær føring med kuglelejeunderstøttede vogne.

Det ville dog have taget for meget plads, så eksperterne besluttede sig for et alternativ med elektriske igus tandremsakser.

- Drylin ZLW seriens tandremsakser er den ideelle løsning til lette justerings- og positioneringsopgaver på begrænset plads, hvor hver millimeter tæller, siger Michael Hornung, igus Product Manager for drylin Linear and Drive Technology.

Frihøjden er kun 31 millimeter, så igus løsningen giver mulighed for et mere kompakt design, så maskinernes volumen kan reduceres. Dermed kræver robotkøkkenet kun 2,7 kvadratmeter gulvplads. 

Smørefri glidebøsninger af polymer sikrer hygiejne
Robotkøkkenets komponenter skal dog ikke kun være kompakte, men også opfylde de strenge hygiejnekrav i HACCP, et hygiejnekoncept, som NASA oprindeligt udviklede for at sikre fødevaresikkerheden for astronauter.

- De valgte materialer, hovedsageligt rustfrit stål og PETG, er egnede til fødevarekontakt, siger Quentin Guilleus.

Her passer tandremsakserne problemfrit ind, fordi igus fremstiller spær og de lineære vogne af korrosionsbestandigt rustfrit stål.

Vognene bevæger sig på lineære glidelejer fremstillet af højtydende plast. Nøglen er, at glidelejerne ikke kræver nogen smøring og derfor er helt vedligeholdelsesfri.

Eksternt fedt og smøremidler er elimineret, så alle lejepunkter og overflader er hygiejniske, ekstremt lette at rengøre og også hurtige at gøre klar til brug igen.

Det er vigtigt, fordi køkkenet automatisk rengør sig selv efter hvert måltid, der tilberedes, hvilket indebærer, at doseringsbeholderne og gryden vippes nedad. En højtryksvandstråle med rengøringsmidler udfører den egentlige rengøring.

-hawin

 

3/1 2024