NC Nielsen
Igus hjælper med automatiseringen af cateringkøkkenet

Igus hjælper med automatiseringen af cateringkøkkenet

Robotkøkkenet fra det franske firma Cook-e tilbereder friske retter uden menneskelig hjælp og skal afhjælpe restauratørernes mangel på faglært arbejdskraft. Igus' hygiejniske og kompakte tandremsakser gør det muligt for køkkenrobotten at arbejde selv i restauranter med lidt plads

Lange arbejdstider og konstant stress kendetegner jobbet som kok.  

Nu har den franske virksomhed, Cook-e designet en løsning, der aflaster restauranter, når der er mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Opskriften er et robotkøkken, der kan overtage besværlige opgaver.

I løsningen afgiver servicepersonalet eller gæsterne selv bestillingen med en tablet, inputterminal eller app. Derefter starter køkkenet den fuldautomatiske tilberedning af en skræddersyet ret.

I første trin bliver ingredienserne indsamlet efter de opskrifter, der er gemt i softwaren. Doseringsbeholdere bevæger sig langs en hylde med opbevaringsmoduler.

Afhængigt af den valgte menu hentes ris, strimlet kylling, majs og andre hakkede ingredienser med en nøjagtighed på 0,5 gram.

Når alle ingredienserne er hentet, hældes indholdet i et af tre roterende madlavningsmoduler, der hver især ligner en wokpande. De kan rotere, vippe, blande, stege og røre.

Blot 210 sekunder efter bestillingen er retten klar til servering. Cook-e siger, at der kan tilberedes 250 retter i timen, herunder lækre risottoer, chili con carne og osso buco.

Quentin Guilleus, virksomhedens medstifter, mener, at denne type gastronomi har en lys fremtid.

- Automatisering af enkle opgaver reducerer omkostningerne, så restaurantejere kan investere mere i ingredienser og service for at få en bedre restaurantoplevelse med retter af ensartet høj kvalitet. 

Plads i køkkener er guld værd
For at så mange restauranter som muligt kan drage fordel af automatiseringen, har Cook-e designet robotkøkkenet, så det er pladsbesparende.

Lejepriserne er høje, og køkkenerne er tilsvarende små, især i de større byer. Alle komponenter er derfor kompakte, lige fra moduler til opbevaring af ingredienser til mekanik til positionering af doseringsbeholdere.

Ingeniørerne, der udviklede løsninen, overvejede i første omgang at bruge en lineær føring med kuglelejeunderstøttede vogne.

Det ville dog have taget for meget plads, så eksperterne besluttede sig for et alternativ med elektriske igus tandremsakser.

- Drylin ZLW seriens tandremsakser er den ideelle løsning til lette justerings- og positioneringsopgaver på begrænset plads, hvor hver millimeter tæller, siger Michael Hornung, igus Product Manager for drylin Linear and Drive Technology.

Frihøjden er kun 31 millimeter, så igus løsningen giver mulighed for et mere kompakt design, så maskinernes volumen kan reduceres. Dermed kræver robotkøkkenet kun 2,7 kvadratmeter gulvplads. 

Smørefri glidebøsninger af polymer sikrer hygiejne
Robotkøkkenets komponenter skal dog ikke kun være kompakte, men også opfylde de strenge hygiejnekrav i HACCP, et hygiejnekoncept, som NASA oprindeligt udviklede for at sikre fødevaresikkerheden for astronauter.

- De valgte materialer, hovedsageligt rustfrit stål og PETG, er egnede til fødevarekontakt, siger Quentin Guilleus.

Her passer tandremsakserne problemfrit ind, fordi igus fremstiller spær og de lineære vogne af korrosionsbestandigt rustfrit stål.

Vognene bevæger sig på lineære glidelejer fremstillet af højtydende plast. Nøglen er, at glidelejerne ikke kræver nogen smøring og derfor er helt vedligeholdelsesfri.

Eksternt fedt og smøremidler er elimineret, så alle lejepunkter og overflader er hygiejniske, ekstremt lette at rengøre og også hurtige at gøre klar til brug igen.

Det er vigtigt, fordi køkkenet automatisk rengør sig selv efter hvert måltid, der tilberedes, hvilket indebærer, at doseringsbeholderne og gryden vippes nedad. En højtryksvandstråle med rengøringsmidler udfører den egentlige rengøring.

-hawin

 

3/1 2024
  • Mød de grønne giganter

    Mød de grønne giganter

    truck ›Mitsubishi Forklifts Trucks lancerer en ny serie af kraftfulde elektriske gaffeltrucks. Maskinerne i serien er støjsvage, er forsynet med rummelig kabine og avancerede betjeningsfunktioner, hvilket sørger for godt arbejdsmiljø og optimal brugertilpasning  
  • Element Logic Danmark styrker ledelsen med salgsdirektør

    Element Logic Danmark styrker ledelsen med salgsdirektør

    truck ›Kim Ebbe Jakobsen fra Odense skal være med til yderligere at styrke den kommercielle profil hos markedets førende leverandør af AutoStore-robotlageranlæg i et marked med voksende efterspørgsel på lagerautomation og softwareløsninger
  • Bliv godt beskyttet med nye Linde-modeller

    Bliv godt beskyttet med nye Linde-modeller

    truck ›Sikkerhed for medarbejderne er afgørende i et travlt lagermiljø, hvor der stilles krav om både hurtig, effektiv og præcis varetransport. Netop sikkerheden er i fokus hos Linde, der lige nu lancerer en række innovative palleløftere, stablere og dobbeltstablere med en særligt beskyttet platform og nye sikkerhedsfeatures
  • Sax- og bomlifte er afgørende på Normals kæmpelager

    Sax- og bomlifte er afgørende på Normals kæmpelager

    truck ›Det er vigtigt at Normals lager i Hedensted fungerer optimalt i alle arbejdstimer. For at tingene hurtigt kan blive fikset har virksomheden derfor anskaffet en Manitou 170AETJ bomlift og to PB Platforms saxlifte
  • DM i Skills baner vej for flere gaffeltruckmekanikere

    DM i Skills baner vej for flere gaffeltruckmekanikere

    truck ›SPONSORERET INDHOLD: Der mangler mekanikere i gaffeltruckbranchen. Det vil GAFSAM lave om på. Ved DM i Skills 2024 sætter brancheforeningen af gaffeltruckforhandlere og -reparatører derfor fokus på arbejdet som gaffeltruckmekaniker, og på uddannelsen der skal sørge for, at  flere unge vælger vejen ind i gaffeltruckbranchen   
  • Technicon og Toyota indgår samarbejde   

    Technicon og Toyota indgår samarbejde  

    truck ›Ved at forene deres styrker i et tæt samarbejde vil Technicon og Toyota Material Handling Danmark tilbyde danske industrikunder endnu flere brugertilpassede og skalerbare løsninger inden for materialehåndtering
  • LogiMAT når nye højder

    LogiMAT når nye højder

    truck ›Den internationale messe for intralogistikløsninger og processtyring, LogiMAT 2024 er overstået og bød på fremgang på tværs af flere nøgletal
  • Linde lancerer nyeste lagerteknologi

    Linde lancerer nyeste lagerteknologi

    truck ›Når Linde-nyhederne dukker op i begyndelsen af 2024 er der ifølge N.C. Nielsen tale om et væld af teknologiske landvindinger, der kan forfine intralogistikken og gøre livet lettere for medarbejdere, der bruger teknologien i hverdagen