NC Nielsen
NC Nielsen
Specialbygget Manitou teleskoplæsser til AFLDAffaldsselskabet AFLD I/S har købt en ny Manitou MLT940-140V+ Elite teleskoplæsser hos Scantruck.

Specialbygget Manitou teleskoplæsser til AFLD

Der stilles store krav til maskiner, der dagligt skal arbejde med affaldssortering og -håndtering. Løsningen fandt selskabet AFLD I/S hos Scantruck

Hvor der lever mennesker, genereres der affald, og en stor del af den genanvendelige del af affaldet fra flere midtjyske kommuner ender hos AFLD I/S.

I deres afdeling i Fasterholt syd for Herning modtages og håndteres årligt store mængder plast, træ, pap/papir og meget andet affald.

Det kræver effektive maskiner, og derfor har virksomheden for nyligt investeret i en Manitou teleskoplæsser hos Scantruck A/S i form af en model MLT940-140V+ Elite, som ankom i efteråret 2022.

I Fasterholt håndterer maskinen store mængder plastaffald, presset i store baller, som skal stables.

- Vi udbyder i henhold til de kommunale regler for udbud. Vi stiller en række specifikationskrav og sender det i udbud hos leverandører med de maskinmærker på markedet, vi mener er bedst. Her kunne Scantruck bedst af alle leve op til kravene med Manitou, så vi fik præcis den maskine, vi ønskede, siger driftschef i AFLD, Mogens Thude.

Lavt brændstofforbrug
I Fasterholt afløser den nye maskine en eksisterede Manitou teleskoplæsser, som er klar til andre udfordringer efter mange års tro tjeneste.

Affaldshåndteringen stiller store krav til materiellet, som både skal være et effektivt arbejdsredskab og en sikker base i arbejdet med de tunge baller af presset affald, der skal stables i op til syv meters højde.

Nogle af ballerne med affald stables i op til syv meters højde, men det klarer Manitou teleskoplæsseren uden problemer.

Med en løftehøjde på ni meter, en rækkevidde på 6,5 meter og en løftekapacitet på fire tons blev Manitou MLT940-140V+ Elite udvalgt til arbejdet. Med en egenvægt på 8,3 tons giver den en god ballast til de tunge løft.

Derved var de første krav opfyldt, men der var mange flere endnu.

- Et lavt brændstofforbrug var et af de vigtigste punkter for os, og motoren skulle som minimum være Stage V. Samtidig krævede vi hydraulisk køleventilator med automatisk vendbar luftstrøm. Det var også meget vigtigt, for vi kører i et støvet miljø, og så skal luftindtaget kunne rense sig selv.

- Vi har tidligere prøvet at købe en maskine, hvor vi skulle stoppe den, vende køleren og starte maskine igen og gasse op i fem minutter. Det var bestemt ikke operationsvenligt, fortæller Mogens Thude.

Det støvede miljø var også udgangspunkt for endnu et krav i form af et Turbo 2 luftindtag.

Scantruck leverede maskinen med punkterfrie dæk som krævet af AFLD.

- Uden det skal man rense luftfilter hver anden time, hvis man kører i noget, der støver meget. Cykloneffekten i turboen sorterer det grove skidt fra. Så kan man måske køre 100 timer, før man skal rense luftfilteret.

- For os var det vigtigt for at optimere arbejdstiden i maskinen. Vi forventede også automatisk stop for motoren, når den ikke er belastet. I gamle dage, når nogle skulle være gode ved deres maskiner, så holdte de stille med motoren kørende i pauserne.

- Det var fem kvarter om dagen pr. maskine, og den tid maskinen holder i tomgang, er i princippet lige så dyr i afskrivninger, som den tid man arbejder, siger Mogens Thude.

Masser af udstyr til formålet
Inde i kabinen lød kravet på et støjniveau på maksimalt 72 dB. Ligeledes skulle maskinen udstyres med en overtrykskabine med luftrenser, grovfilter og filter med aktivt kul.

Lamellerne i beskyttelsesgitteret på forruden er vinklede for at sikre et godt udsyn trods sikkerhedsforanstaltningerne.

- Vi kan risikere at køre i dagrenovationsaffald eller lignende, eller i organisk materiale, som udsender svovlbrinte eller ammoniak. De farlige dele sorterer filtrene fra. Af samme grund bliver medarbejderne afkrævet at køre med lukkede døre og vinduer for at holde støvpartikler ude, forklarer Mogens Thude.

Samtidig var der krav til førerhusets ydre sikkerhed.

- Vi skulle have et solidt sikkerhedsgitter på frontruden, hvis maskinen skulle blive ramt af en affaldsballe. Der havde Scantruck et rigtig fint system på Manitou med et gitter, hvor fladjernet var vinklet, så man kun så tykkelsen af jernet, uanset om man kiggede op eller frem. Det er smart fundet på, mener Mogens Thude.

Den nye Manitou MLT940-140V+ Elite har også joystickstyring, centralsmøring, punkterfrie dæk, fulddækkende skærme, hitchkrog, bakkamera, kamera til krogen samt effektive LED lys.

Et kamera dedikeret til hitchkrogen letter arbejdet, når der skal kobles en vogn efter teleskoplæsseren.

- Vi kører nogle gange på lager i mile, hvor vi stakker op i syv meters højde, og hvor det er helt mørkt. Der er det rart at have noget godt lys på maskinen, siger Mogens Thude.

Han understreger, at prisen på maskinen - om end den spiller en rolle - ikke har været den afgørende faktor.

- Vi køber ikke bare en maskine, fordi den er billigst og heller ikke, fordi den er dyrest. Vi havde mange andre faktorer, der spillede ind, og her scorede Scantrucks bud højest. Alene i forhold til brændstofforbruget lå Manitou væsentligt lavere end de andre mærker.

- Ergonomien og hensynet til medarbejdernes velbefindende, når de arbejder med maskinen, var også meget vigtigt, og også her scorede Scantruck højere end de andre med Manitou’en, konstaterer Mogens Thude.

-hawin

 

18/1 2023
  • NordMas præsenterer ny Palfinger

    NordMas præsenterer ny Palfinger

    truck ›Palfinger har for nylig introduceret deres nye FL-serie af medbringertrucks. FLS 25 hedder den, og NordMas havde den og mange andre produkter og løsninger med på Transport 2025 i Herning
  • Hysters brintdrevne reach-stacker modtager fornem pris

    Hysters brintdrevne reach-stacker modtager fornem pris

    truck ›Business Intelligence Group, BIG, hædrede for nylig Hysters brintdrevne reach-stacker med en Innovation Award 2025 fordi maskinen, der håndterer containere og opererer i heavy-duty-segmentet, anses for at kunne bidrage til udbredelsen af mindre miljøbelastende løsninger i logistikindustrien
  • Autonome truckgafler vil revolutionere intralogistikken

    Autonome truckgafler vil revolutionere intralogistikken

    truck ›Filics Unit er navnet på to selvkørende og samarbejdende robotter, som kan operere på snævre områder og reducere både plads- og personalebehovet. Opfindelsen er bl.a. nomineret til en IFOY-pris
  • Logistik kan også foregå i mørke

    Logistik kan også foregå i mørke

    truck ›Beumer Group automatiserer lager- og logistikprocesser og hjælper virksomheder med at modvirke udfordringerne med bl.a. mangel på arbejdskraft. Løsningerne til pluk og varehåndtering på affolkede lagre kan endvidere ske uden belysning og er dermed energibesparende. Beumer Group udstillede for nyligt på LogiMAT
  • På rundtur i IFOY’s testlandskab

    På rundtur i IFOY’s testlandskab

    truck ›De 21 nominerede løsninger der deltager i konkurrencen om IFOY Award har netop gennemgået den obligatoriske tre-trins audit i Messe Dortmund. Derudover kunne den mange besøgende ved arrangementet tjekke en masse andre intralogistikløsninger ud
  • Nye, fleksible papirrulleklemmer fra stabau

    Nye, fleksible papirrulleklemmer fra stabau

    truck ›Redskabsserien til at gribe, transportere og beskytte store papirruller har fået en betjeningsvenlig opdatering. De nye klemmer har 180° roterende drev, som sammen med optimeret gribearmsgeometri giver præcis tilpasning til forskellige størrelser og positioner
  • Shoeller Allibert går ind på markedet med plastikpaller

    Shoeller Allibert går ind på markedet med plastikpaller

    truck ›Sammen med et hollandsk bryggeri har specialisten i genbrugsemballage udviklet en skræddersyet palle til fadølsankere. Pallerne er fremstillet af 100 procent genbrugsplast fra forbrugeremballage og industriprodukter
  • IFOY Award offentliggør de nominerede i 2025

    IFOY Award offentliggør de nominerede i 2025

    truck ›Sytten produkter og løsninger fra elleve udbydere på tværs af seks lande når frem til finalerunden i IFOY Award 2025. Fire virksomheder konkurrerer om IFOY Start-up of the Year Award. I år er der dansk deltagelse