NC Nielsen
Fleksibel robot begejstrer hos Bang & Olufsen

Fleksibel robot begejstrer hos Bang & Olufsen

Med en Universal Robot 10-robotarm og i samarbejde med B & O vil to maskiningeniørstuderende fra Aarhus Universitet med deres bachelorprojekt dokumentere, hvordan automatisering kan effektivisere proces med håndtering i en produktionslinje

Robotteknologi er ikke noget nyt for Bang & Olufsen, som allerede har implementeret flere robotter og robotanlæg i deres produktion. 

Gennem et mangeårigt samarbejde med BILA om netop robotteknologi blev medarbejderne hos det danske superbrand også opmærksomme på Universal Robots, da BILA sidste år overtog agenturet på forhandlingen.
Så da Bang & Olufsen i Struer i starten af året fik tilknyttet to maskiningeniørstuderende, som havde en idé til et robotprojekt, fik de stillet en UR10-robotarm til rådighed for at eftervise den positive effekt af en fleksibel robotløsning i en produktionslinje.

 Effektiviseret håndteringsproces
– UR-robotten har den store sikkerhedsmæssige fordel, at den ikke behøver afskærmning, fordi den har sensorer, som gør, at den stopper, hvis nogen eller noget kommer for tæt på. Vi håndterer imidlertid meget skarpe aluminiumplader, og derfor har vi valgt at lave en ekstra afskærmning med en laserscanner, som registrerer, når man kommer for tæt på robotten. Denne afskærmning har vi så inddelt i to zoner – så når man overtræder første zone, går robotten ned i hastighed, og ved anden zone stopper den øjeblikkeligt.

Sådan fortæller Jonas Borg Jensen om den forsøgsopstilling, han sammen med sin makker Laura Boline Hviid har bygget i forbindelse med deres bachelorprojekt på maskiningeniøruddannelsen på Aarhus Universitet. De to ingeniørstuderende vil med projektet eftervise, hvordan fleksibel robotteknologi kan effektivisere en produktionslinje.

I Bang & Olufsens tilfælde ved at automatisere håndteringen af emner ind og ud af en hydraulisk presse, hvor emnernes placering har en meget lav tolerancetærskel.

Til formålet har de to studerende konstrueret en træmodel af en presser og implementeret en UR10-robotarm til at varetage håndteringen af meget skarpe aluminiumsplader. Opstillingen tilsvarer et eksisterende setup i Bang & Olufsens produktion – og programmeringen af UR10-robotten har de lært ved selvstudie gennem Universal Robots Academys online moduler.

Nedbragt standby-tid

Jonas Borg Jensen er ikke i tvivl om, hvorfor produktionsvirksomheder bør overveje at investere i en UR-robotarm.

– UR-robotten er mere brugervenlig og nemmere at implementere end mange andre robotter, da den ikke kræver hegn omkring produktionsområdet. Desuden kan den benyttes ved flere forskellige maskiner, hvilket betyder, at man kan nøjes med færre robotter, fordi robotten kan flyttes rundt efter behov. Og så er den meget nem at betjene, så operatøren selv kan flytte den tilbage til de oprindelige positioner ved evt. fejlmelding.

I de to ingeniørstuderendes forsøgsopstilling griber UR10-robotten aluminiumsplader og flytter dem ind i den hydrauliske presse, hvorefter den flytter emnet i fem pressecyklusser. I Bang & Olufsens produktion er det i dag en operatør, der håndterer pladerne – og når pladerne har været igennem trykkeprocessen, står maskinen stille, imens han overfladetjekker dem. Det tager ca. 20 sekunder. Men med hjælp fra UR10-robotten vil maskinen kunne arbejde videre under operatørens opsyn.

UR-robot kan øge fleksibilitet
Henrik Sjøstrand, som er Senior Manager – Head of Process Engineering & NPI ved Bang & Olufsen i Struer, har fulgt de studerendes projekt og fået øjnene op for UR-robottens mange fordele, og han fremhæver robottens ”ease of use” som dens helt store kvalitet.

 –Den er nem at bruge, nem at programmere og nem at flytte rundt. For eksempel kan man tage fat i den og føre den hen i den ønskede position, hvilket gør programmeringen en hel del nemmere, lyder det fra ham.

Han fortæller, at man hos Bang & Olufsen allerede har god erfaring med robotter i produktionen, som har overtaget en række manuelle arbejdsprocesser. Blandt andet har robotautomatiseringen af håndteringsprocesser nedbragt håndteringsskader på mange af aluminiumemnernes sårbare overflader. Produktionens eksisterende robotter er dog mindre fleksible end UR-robotten, idet de kræver beskyttelse med hegn og ikke er flytbare. Og på disse punkter har UR-robotterne helt klart store fordele, mener Henrik Sjøstrand.

– I forhold til vores eksisterende robotter er en UR-robot mindre og kan flyttes derhen, hvor den skal bruges. Det kan vores eksisterende robotter ikke, lyder det fra Henrik Sjøstrand, som ikke er afvisende for at udvide robotfamilien med en UR.

– For en del år siden legede Bang & Olufsen faktisk med tanken om at lave mobile fleksible modulopbyggede robotceller. Den tanke har vi ikke opgivet, og vi kan se, at UR-robotteknologien kan hjælpe os her. Der er selvfølgelig mange ting, der skal vurderes først, men vi vil bestemt overveje at investere i en UR-robot, når vi skal lave nyt setup i vores produktion.

 

30/5 2017
  • Element Logic Danmark styrker ledelsen med salgsdirektør

    Element Logic Danmark styrker ledelsen med salgsdirektør

    truck ›Kim Ebbe Jakobsen fra Odense skal være med til yderligere at styrke den kommercielle profil hos markedets førende leverandør af AutoStore-robotlageranlæg i et marked med voksende efterspørgsel på lagerautomation og softwareløsninger
  • Bliv godt beskyttet med nye Linde-modeller

    Bliv godt beskyttet med nye Linde-modeller

    truck ›Sikkerhed for medarbejderne er afgørende i et travlt lagermiljø, hvor der stilles krav om både hurtig, effektiv og præcis varetransport. Netop sikkerheden er i fokus hos Linde, der lige nu lancerer en række innovative palleløftere, stablere og dobbeltstablere med en særligt beskyttet platform og nye sikkerhedsfeatures
  • Sax- og bomlifte er afgørende på Normals kæmpelager

    Sax- og bomlifte er afgørende på Normals kæmpelager

    truck ›Det er vigtigt at Normals lager i Hedensted fungerer optimalt i alle arbejdstimer. For at tingene hurtigt kan blive fikset har virksomheden derfor anskaffet en Manitou 170AETJ bomlift og to PB Platforms saxlifte
  • DM i Skills baner vej for flere gaffeltruckmekanikere

    DM i Skills baner vej for flere gaffeltruckmekanikere

    truck ›SPONSORERET INDHOLD: Der mangler mekanikere i gaffeltruckbranchen. Det vil GAFSAM lave om på. Ved DM i Skills 2024 sætter brancheforeningen af gaffeltruckforhandlere og -reparatører derfor fokus på arbejdet som gaffeltruckmekaniker, og på uddannelsen der skal sørge for, at  flere unge vælger vejen ind i gaffeltruckbranchen   
  • Technicon og Toyota indgår samarbejde   

    Technicon og Toyota indgår samarbejde  

    truck ›Ved at forene deres styrker i et tæt samarbejde vil Technicon og Toyota Material Handling Danmark tilbyde danske industrikunder endnu flere brugertilpassede og skalerbare løsninger inden for materialehåndtering
  • LogiMAT når nye højder

    LogiMAT når nye højder

    truck ›Den internationale messe for intralogistikløsninger og processtyring, LogiMAT 2024 er overstået og bød på fremgang på tværs af flere nøgletal
  • Linde lancerer nyeste lagerteknologi

    Linde lancerer nyeste lagerteknologi

    truck ›Når Linde-nyhederne dukker op i begyndelsen af 2024 er der ifølge N.C. Nielsen tale om et væld af teknologiske landvindinger, der kan forfine intralogistikken og gøre livet lettere for medarbejdere, der bruger teknologien i hverdagen
  • To nye Manitou til P. Olesen   

    To nye Manitou til P. Olesen  

    truck ›Det familiedrevne nedbrydningsfirma P. Olesen og Sønner har netop investeret i to Manitou rotationsteleskoplæssere, hvoraf den ene kan køres direkte fra kurven. - Arbejdet er gjort lettere, fortæller direktøren