Nyt Robotlaboratorium skal få robotterne ud i vores hverdag
Teknologisk Institut har åbnet Autonomous Robotics Lab, som blandt andet skal forberede intelligente og autonome robotter til at kunne bevæge sig frit i det offentlige rum
Laboratoriet er indviet i Odense i forbindelse med arrangementet ROBOTBRAG 2021. Det skal hjælpe virksomheder med at udnytte det fulde potentiale af intelligente, autonome robotter, som kan arbejde uden for de normalt beskyttede produktionsmiljøer.
Laboratoriet, som er placeret i en af Teknologisk Instituts store robotinnovationshaller i Odense, skal hjælpe producenter og professionelle brugere i forhold til at afklare, hvor autonome robotter har deres berettigelse, hvordan man anvender dem bedst, og hvordan man sørger for, at de er sikre at omgås.
- Nu er tiden kommet til, at robotterne skal ud og arbejde i miljøer, som kræver, at de kan bevæge sig frit. Det er en enorm vækstmulighed for dansk robotindustri: Fra anvendelse i industriproduktionen til potentielt alle dele af samfundet. Fremtidens robotteknologi er ikke kun forbeholdt fabrikkerne.
Vigtigt element at styrke konkurrenceevnen
- Robotterne skal også ud at hjælpe danske virksomheder i mange andre brancher; eksempelvis landbrug, sundhedssektoren, byggeri og logistik. Robotterne bliver et vigtigt element i forhold til at afhjælpe fremtidens mangel på arbejdskraft i Danmark samt opretholde og styrke konkurrenceevnen for danske virksomheder, siger administrerende direktør for Teknologisk Institut, Juan Farré.
- I Danmark er vi i forvejen et foregangsland, når det kommer til robotteknologi og droner. Og med vores nye laboratorium ønsker vi i de kommende år at styrke den position, så robotteknologi fortsat kan medvirke til en øget produktivitet, øget konkurrenceevne og til at bidrage til den grønne omstilling, tilføjer Juan Farré.
Autonomous Robotics Lab er en del af resultatkontrakten Intelligente og autonome robotter, hvor Teknologisk Institut i samarbejde med industrien vil udforske potentialet for robotteknologi og udvikle, demonstrere og formidle de nyeste teknologier, der kan muliggøre brugen af robotter.
Robotterne tilpasser sig omgivelserne
Selvkørende robotter og droner, der nu får deres helt eget udviklingslaboratorium på Teknologisk Institut, kan i langt højere grad tilpasse sig de foranderlige omgivelser og udføre komplekse opgaver helt eller næsten uden menneskelig indblanding – enten i samarbejde med andre maskiner eller med mennesker.
Der vil blive arbejdet med mange forskellige teknologier som eksempelvis kunstig intelligens, droner, billedgenkendelse og mange flere.
- Når robotterne skal overføres fra fabriksgulvet til det fri, kræver det avanceret teknologi, eftersom de nu skal navigere i ofte mere ustrukturerede og ukendte miljøer. Det er robotter som udgangspunkt ikke gode til. Men med kunstig intelligens, nye, avancerede sensorer og teknologier til bedre menneske-robot samspil kan vi skabe nye muligheder for robotterne, som vil kunne begynde at udføre opgaver i det offentlige rum uden, at vi går på kompromis med sikkerheden, fortæller Lars Dalsgaard, der er sektionsleder og ansvarlig for det nye laboratorium.
Nye tanker og teknologier
I den store robothal, hvor robotterne har fået tilholdssted, er der rigeligt med plads både på gulvet men også i luften til at eksperimentere, udvikle og opdage. Laboratoriet vil huse nogle af de nyeste robotteknologier inden for intelligente, autonome robotter i verden.
Thomas Kastrup, der er Lead Innovation & Technology Consultant hos energivirksomheden Ørsted, er ikke i tvivl om, at de intelligente og autonome robotter er en vigtig spiller i morgendagens produktion.
- For os er der ingen tvivl om, at robotterne kommer, og vi ser en del opgaver, hvor vi kan øge sikkerhed og effektivitet ved at lade robotterne arbejde for os. Timingen kan være svær at spå om, men vi vil gerne være på forkant med udviklingen inden for autonome robotter, siger Thomas Kastrup.
Afgørende at være i front
Intelligent og autonom robotteknologi er et af Danmarks fortrin, når det kommer til teknologi.
Faktisk har Danmarks aktiviteter inden for intelligent og autonom robotteknologi været stigende i løbet af de seneste 20 år – og især inden for de seneste 5 år er der kommet fart på. Men på nuværende tidspunkt ligger vi blot på en 12. plads i forholdet mellem forskning og patenter. Hvor et land som Japan næsten skaber otte patenter per publiceret forskningsartikel, så skaber Danmark ét patent for hver anden forskningsartikel.
Det viser en ny rapport udarbejdet af Center for Analyse og Erhvervsfremme ved Teknologisk Institut.
Rapporten, der netop er offentliggjort, viser, at det især bliver vigtigt i de kommende år at fastholde, udvikle og styrke denne position, så robotteknologi fortsat vil kunne medvirke til en øget produktivitet og konkurrenceevne og også vil kunne bidrage til den grønne omstilling i Danmark.
Ifølge rapporten er det afgørende for danske virksomheder at være med i fronten af viden inden for teknologiområdet for ikke at tabe momentum, hvad angår innovation og dermed vækstmuligheder.
-lipe