Stor interesse for små robotter
Robot Nordic leverer fleksible produktionsanlæg med enkel programmering til alle brancher. Udviklingen kan føre flere arbejdspladser tilbage til Danmark
Af Lisbeth Petersen
Når et automatiseringsanlæg kan installeres i lokaler med almindelig loftshøjde, programmeringen kan foregå på en mobiltelefon, og prisen for anlægget er under en million kroner, er overvejelserne om at købe en robot pludselig meget relevante for mange virksomhedsejere.
Det mærker de på Robot Nordic, som hjælper produktionsvirksomheder med at gennemføre automatiseringsprojekter i alle størrelser. Men det er især mindre anlæg, virksomheden oplever en stor interesse for.
Det er kun fem måneder siden, Anders Martiny og Michael Hye Nielsen etablerede firmaet i Michaels kælder i Munkebo. Men tilsammen har de over 50 års erfaring i arbejde med automatisering, og siden efteråret har de, sammen med en nyansat ingeniør, flyttet to gange for at få mere plads, og kunderne melder sig fra alle branchetyper, fra fødevarer til sundhedspleje.
- Vi har fundet en niche med små samarbejdsrobotter, hvor 90 procent af arbejdet er automatiseret, og de sidste 10 procent – som er den sværeste del af opgaven – bliver varetaget af en operatør, fortæller Robot Nordics administrerende direktør, Michael Hye Nielsen og uddyber:
- I nogle tilfælde ved en virksomhed selv præcist hvilken funktion, der skal automatiseres, men ofte tager vi ud til virksomhederne og kigger på produktionsprocesserne og hvilke dele, der med fordel kan automatiseres. Så sammensætter vi et produktionsanlæg, gerne med standardmaskiner suppleret med de egentlige robotter, som vi vælger hos forskellige robotproducenter alt efter størrelse og opgave. Herefter sætter vi anlægget op og tester det, før kunden får det leveret til virksomheden.
Palletiser skal programmere sig selv
De mindre anlæg koster typisk mellem en halv og en hel million kroner, og er dermed attraktive for såvel mindre virksomheder som de store, der har outsourcet dele af produktionen til Østen, og nu ønsker at få den tilbage.
- Vi hører fra stadigt flere, at de ikke er tilfredse med produktionsleddet i Asien og vil have det hjem i den danske virksomhed igen. Men for at det skal være rentabelt, skal opgaven automatiseres med en anlæg, en enkelt medarbejder både kan betjene og programmere, siger Michael Hye Nielsen.
Palletering er et af de områder, der er stort potentiale i at udvikle, fordi de eksisterende anlæg ofte er både pladskrævende og ufleksible. Og i det kommende halvandet år skal Robot Nordic i samarbejde med Hannemann Engineering, Nordbo Systems og Syddansk Universitet udvikle et mere fleksibelt palleteringssystem.
- Anlægget kommer ikke til at fylde meget mere end en palle, og indbygningshøjden vil være mindre end på de anlæg, der findes nu. Og det helt specielle ved vores nye anlæg er, at det vil kunne programmere sig selv. Det vil ske ved, at størrelsen på såvel pallen som varerne på pallen bliver skannet, hvorefter anlæggets software selv udregner den mest optimale placering af varerne, og palleteringen derefter udføres automatisk, fortæller Michael Hye Nielsen.
Udviklingsprojektet har fået 900.000 kroner i støtte fra det syddanske innovationsprogram, Automation Boost.