Brian Mikkelsen: Vi har alle lært af cyberangrebet på Mærsk

Brian Mikkelsen: Vi har alle lært af cyberangrebet på Mærsk

Det er ingen hemmelighed, at tidligere erhvervsminister, nu direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, i sin ministertid havde et ’blødt punkt’ for ’det blå Danmark i skikkelse af skibsfart og havne.

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Derfor var han inviteret til at holde et indlæg ved konferencen om ’multimodalitet’ på Christiansborg med udgangspunkt i ’Det blå Danmarks styrkeposition’.

Han sagde efter indlægget til LTL blandt andet, at Danmark er en af verdens stærkeste transportnationer. Han henviste til den danske historiske tradition for at bevæge sig over havene og de store rederier:

- Vi har historisk set været handelsmænd, og der er skabt en række meget dygtige virksomheder, som også åbner banen for mindre transportvirksomheder. Det blå Danmark er en del af Danmarks både kultur og historie, siger Brian Mikkelsen til LTL.

Fremme i skoene
Han slår fast, at netop Det blå Danmark har sikret, at danske varer er nået rundt om i hele verden, og fortsat er ’fremme i skoene’:
- Jeg vil dog opfordre til ikke at hvile på laurbærrene. Selv om vi gør det godt i dag, kan det hele hurtigt ændre sig, siger den tidligere erhvervsminister.

Han forventer i øvrigt, at der i løbet af efteråret præsenteres en infrastrukturpakke fra regeringen og peger her på, at der i dansk erhvervsliv i øjeblikket først og fremmest er fokus på vejområdet:

- Der har været mest fokus på skinnerne, men nu må fokus over på vejene, så vores transportfirmaer kan komme frem og tilbage, siger Dansk Erhvervs direktør.

Infrastrukturen hænger sammen
 Også havnene er dog vigtige i Brian Mikkelsens optik:

'- Hele infrastrukturen hænger sammen. Det, der foregår til søs og i havnene, skal kunne fungere gnidningsløst i samspil med vejene. Derfor skal vejforbindelserne til havnene forbedres, så havnene kan fungere som første stop, inden varerne transporteres videre., siger Brian Mikkelsen.

Cybersikkerhed
Sidst, men ikke mindst fokuserede han på cybersikkerheden og pegede på de alvorlige konsekvenser, da Mærsk blev udsat for et cyberangreb:

- Alle fik et ’wake up call’ med angrebet på Mærsk. Når selv Mærsk kunne ’lægges ned’, kan alle lægges ned. Vi skal være meget mere oppe på mærkerne, træne de ansatte og etablere nogle effektive firewalls. Vi skal også huske at hjælpe hinanden, så vi kan koordinere indsatsen, slutter Brian Mikkelsen.

 

Læs mere om havne

11/10 2018