PowerCon skal levere landstrøm til Skagen HavnFoto: Skagen Havn

PowerCon skal levere landstrøm til Skagen Havn

Et anlæg med kapacitet til 10 skibe skal til efteråret stå klar på kajerne ved Østbassin 2 i Skagen. Den danske virksomhed PowerCon har vundet udbuddet af anlægget, som ifølge Skagen Havn er det foreløbigt mest ambitiøse i Danmark

Af Lisbeth Petersen

Skagen Havn offentliggjorde for nyligt en bæredygtighedsstrategi, hvor et af hovedområderne er bæredygtig udvikling med bl.a. landstrøm til større skibe
Efter et udbud har havnen nu skrevet kontrakt med Hadsundvirksomheden, PowerCon som er specialist på området og bl.a. tidligere har bygget flere anlæg i Norge og Tyskland.

 PowerCon har senest bygget dette landstrømsanlæg i Rostock Havn. Foto PowerCon

Landstrømstavlerne etableres på kajerne i Østbassin 2. Anlægget bygges op efter landstrøms standarden IEC 80005-3. Landstrømsanlægget er opbygget med 5 kajtavler medhver 2 stk. 350A IEC 80005-3 udtag.
De samlede 10 stk. 350A udtag opbygges med hver deres spændings- og frekvensomformer, hvilket gør det muligt at forsyne 10 skibe med forskellige spændingsniveauer og frekvenser, uafhængigt af hinanden.

Hvert udtag kan levere spændinger fra 400V til 690V med 50Hz eller 60Hz. Skal et skib bruge mere end 350A, kan op til 4 stik synkroniseres. Det hele kan kobles til og styres af kunden via trykfølsomme skærme i landstrømstavlerne. Det nye landstrømsanlæg bliver således Danmarks første og mest ambitiøse i forhold til tilslutningsfleksibiliteten, skriver Skagen Havn i en pressemeddelse.

Havnen ønsker at nedbringe udledningen af emissioner af CO2 fra de skibe, der ligger til kaj i havnen, og ved at tilbyde skibene landstrøm, som alternativ til deres dieselgeneratorer, vil man ved en overgang til landstrøm, reducere udledningen af CO2 markant.

-Udover at en udvidelse af vores landsstrømsanlæg vil have en positiv effekt på klimaet, vil det ligeledes afføde en række positive afledte effekter. Dét, at vi får flere skibe til at konvertere fra dieselmotorer til landstrøm, vil blandt andet resultere i en betydelig støjreduktion, samt højne luftkvaliteten i nærområdet, siger havnedirektør Willy B. Hansen

 Havnedirektør Willy B. Hansen tv. og direktør og partner i PowerCon Peter C. Knudsen. Foto: Skagen Havn

I PowerCon er de stolte over at blive valgt som leverandør. Direktør og Partner Peter C. Knudsen udtaler:
-I PowerCon glæder vi os over landstrømsprojektets høje ambitionsniveau og Skagen Havn skal roses for at gå forrest på vejen mod at gøre skibstrafikken grønnere. Produktionen af selve anlægget startes op med det samme, og vi ser frem til at kunne installere anlægget henover sommeren.

 

Læs mere om havne

16/4 2021