Rekordmange krydstogtgæster på Østersøen

Rekordmange krydstogtgæster på Østersøen

Flere krydstogtgæster end nogensinde gik i 2018 i land i en havn Østersøhavn. København topper listen med 868.000 gæster, og udsigten melder om fortsat vækst i år, viser en ny rapport fra Cruise Baltic

Rederier og krydstogtgæster verden over sætter i stigende grad kurs mod Østersøen. Således viser en rapport over udviklingen i de 29 havne i Cruise Baltic lige som havnene i Skt. Petersborg, Riga og Kiel en stigning i antallet af krydstogtgæster på 7,3 procent i 2018. I alt tog havnene imod 5.424.943 krydstogtgæster, og det er ny rekord.

- Udviklingen vidner om, at samarbejdet mellem havnene i Cruise Baltic er en effektiv trampolin for vækst, hvor vi har et skarpt fokus på at udvikle destinationerne og skabe unikke oplevelser for krydstogtgæsterne. Samtidig er rekorden et vidnesbyrd om, at Østersøhavnene har formået at tilpasse sig markedsudviklingen og eksempelvis facilitere nutidens større skibe, siger direktør i Cruise Baltic, Claus Bødker.

Flere skibe med endnu flere gæster
Sidste år var også året, hvor rekordmange krydstogtskibe lagde til kaj i en af Østersøens havne. Selv om det gennemsnitlige antal gæster om bord på et krydstogtskib siden 2008 er vokset fra 1.340 til 2.017, sætter stadig flere rederier altså kurs mod Østersøen. I 2018 var antallet af krydstogtanløb således 7,7 procent højere end i 2017.

Udviklingen er godt nyt for havne og byer i Østersøregionen, der tilmed kan se frem til endnu flere krydstogtgæster i 2019.

- Prognosen for i år ser meget lovende ud. Sidste år bød Østersøhavnene lidt mere end 5,4 millioner gæster velkommen, og vi forventer at toppe rekorden her i 2019, hvor vi anslår at modtage 5,8 millioner krydstogtgæster, siger Claus Bødker.

Med 868.000 krydstogtgæster var Københavns Havn sidste år den travleste krydstogthavn i Østersøregionen. Det konkluderer Cruise Baltics årlige rapport, Cruise Baltic Market Review, der fremhæver gæstetallet som det højeste i Københavns Havns historie. Også her er der udsigt til yderligere fremgang, og specifikt viser prognosen for 2019 en vækst på 12,3 procent. Krydstogtgæsterne i København udgør i dag 79 procent af det samlede antal krydstogtgæster i Danmark.

På anden-, tredje- fjerde-, og femtepladsen over mest besøgte havne i Østersøen lister rapporten henholdsvis Rostock, Skt. Petersborg, Tallinn og Stockholm.

Data i rapporten er indsamlet i januar 2019 og er baseret på tal fra havnene i Østersøen.
Cruise Baltic blev stiftet I 2004 som et netværk af 12 krydstogtdestinationer i Østersøregionen. Siden er netværket vokset og tæller i dag 29 Østersø-destinationer.

-lipe

Læs mere om havne

8/4 2019